Hoe ga je om met wrijving en conflicten en hoe kan je voorkomen dat je in een conflict terecht komt?

Scroll naar beneden voor meer uitleg


Wat is Conflictcoaching?

Iedereen maakt het wel een keer mee, een conflict met collega’s. Meestal weet je hier een toekomstbestendige oplossing voor te vinden.

Het komt weleens voor dat je niet uit een conflict weet te komen. Dit is het moment waarop ik je kan helpen om de situatie weer in goede banen te leiden.

De conflictcoach geeft je advies en sturing bij het oplossen of voorkomen van een conflict.

Hoe werkt Conflictcoaching?

Samen stellen wij vast wat jouw positie in het conflict is. Ik ben jouw adviseur en bepaal samen met jou wat jouw kwaliteiten en belemmeringen zijn. Ik help je het proces inzichtelijk te maken en een oplossingsrichting te vinden.

Waarom Conflictcoaching?

De wereld verandert snel. De maatschappelijke veranderingen gaan in een hoog tempo en vragen van ons dat we de effecten daarvan continue vertalen naar de manier waarop wij onze bedrijven organiseren.

Ook reorganisaties als gevolg van wetswijzigingen en economische invloeden en fusies zijn aan de orde van de dag. Het is normaal geworden dat we snel moeten kunnen schakelen om bedrijven blijvend aan te laten sluiten op de maatschappelijke veranderingen.

Raken we onszelf kwijt in de hectiek?

Het digitale tijdperk, de technologie, sociale media, de fysieke kwetsbaarheid als gevolg van nieuwe ziektes vragen veel van ons. Bedrijven bestaan dankzij de mensen die er werken. De mens zal altijd proberen zich aan te passen aan de snelle tijd. Het kan gebeuren dat je jezelf daarbij voorbij loopt. Ook als leidinggevende wordt steeds meer van je gevraagd. Hoe ga je om met al deze invloeden en hoe blijf je trouw aan jezelf?

Waar is Conflictcoaching op gericht?

 • Dat je inzicht krijgt in hoe effectief jouw gedrag is.
 • Dat je inzicht krijgt in jouw positie in het conflict of een situatie die tot een conflict kan leiden.
 • Dat je inzicht krijgt in de persoonlijke aspecten, zoals competenties en karaktereigenschappen, die al dan niet belemmerend of bevorderend zijn voor een oplossing.
 • Dat jullie samen werken aan een oplossing zonder inmenging van buiten.
 • Dat je werkt aan het bevorderen van de samenwerking met jouw collega’s.

Hoe?

 1. Jij vertelt mij wat jouw verwachtingen en doelen zijn.
 2. Samen gaan wij op zoek naar waar je goed in bent.
 3. Samen kijken wij naar de belemmeringen en verbeterpunten die je in jezelf hebt geïdentificeerd.
 4. Ik help je op het pad van ontwikkeling en groei, door middel van het herkennen, versterken en inzetten van jouw kracht.

Mijn werkwijze

Ik ga altijd uit van het positieve. Jij staat  bij mij centraal. Wat heb je nodig om jouw verwachtingen en doelen goed vorm te geven en hoe kom jij bij jouw doelen. Jij weet uiteindelijk altijd zelf wat voor jou het beste is.

Wij gaan samen op zoek naar een blijvende verandering waar je op de lange termijn profijt van zal houden. Wij gaan uit van jouw innerlijke kracht en jouw eigen potentieel. Ons doel is dat jij optimaal kan functioneren in een door jou gekozen omgeving.


Je leert op een effectieve manier omgaan met conflicten.

Problemen op de werkvloer kunnen verstorend werken voor de harmonie in een organisatie. Vaak zijn problemen sluimerend aanwezig maar hebben grote invloed op het werkplezier van de medewerkers  met meer verloop en ziekteverzuim tot gevolg.

Organisatieveranderingen zijn bekende oorzaken van spanningen die tot problemen kunnen leiden op de werkvloer. Een nieuwe leidinggevende, een nieuwe collega, een fusie, een bezuiniging, een wetswijziging die impact heeft op de bedrijfsvoering, economische veranderingen, groei of krimp. De mensen maken het bedrijf, zij zijn het kapitaal van een organisatie.

Een voorwaarde voor een goed functionerende organisatie, is een goede samenwerking. Een conflict kan de samenwerking verstoren. Ervaar jij als leidinggevende weerstand en vertraging in jouw team? Heb je er voor jouw gevoel al alles aan gedaan en kom je niet verder? Ik kan je hierbij helpen met conflictcoaching.

 • Ik ga samen met je op zoek naar de diepere oorzaken van een al dan niet dreigend conflict. We stellen samen vast wat jouw verwachtingen en doelen zijn en hoe het komt dat deze moeilijk worden gerealiseerd.

  • Je werkt aan het helder krijgen van je eigen verwachtingen en doelen.
  • Je werkt aan het bereiken van jouw doelen, daar krijg je de nodige tools voor.
  • Je wordt serieus genomen, je gaat je sterker voelen en effectiever functioneren.
  • Je ontdekt wat jouw belemmeringen zijn, waar je goed in bent, wat je kracht is en leert deze effectief in te zetten.
  • Je wordt gesteund en begeleid in dit proces van ontwikkelen.
  • Jouw bedrijf heeft voordeel aan jouw betrokkenheid en inzet.
 • Conflictcoaching is voor iedere medewerker in een leidinggevende rol geschikt.

 • Voor het goed laten slagen van conflictcoaching is het belangrijk dat je voelt dat het tijd is om te werken aan zelfinzicht en verbeterpunten, dat je gemotiveerd en bereid bent om naar de toekomst te kijken vanuit een open mind, in de spiegel durft te kijken en de confrontatie met jezelf aan durft te gaan.

  Als je klaar bent om vertrouwd gedrag los te laten en jezelf duurzaam te veranderen kan ik je met conflictcoaching helpen. Ik draag zorg voor een veilige omgeving waarin je alles bespreekbaar kunt maken.

  Het is mogelijk om als leidraad voor de conflictcoaching een talentanalyse (assessment) van jou te maken. Door deze analyse krijg je zicht in jouw kwaliteiten en hoe deze samengaan of elkaar juist tegenwerken.

 • Conflictcoaching is persoonlijk en gaat over jou.

  Wij voeren naar gelang jouw behoefte dagelijks, wekelijks of maandelijks gesprekken, waarna je met tips, tricks en zelfbedachte opdrachten teruggaat naar je werkplek. In vervolggesprekken evalueren we hoe dat gegaan is en tot welke inzichten je bent gekomen.

  Het is ook mogelijk om door middel van plenaire sessies met jouw medewerkers te kijken hoe jullie de samenwerking gaan voortzetten en wat jullie van elkaar nodig hebben om dit te kunnen doen.