Mediator Blog: “Is scheiden echt de énige oplossing?”

Mediator Blog: “Is scheiden echt de énige oplossing?”

Mediator Blog: “Is scheiden echt de énige oplossing?” 1920 1079 Solutionquest Mediation

In verschillende media is te lezen dat er in 2020 minder (echt)scheidingen waren dan in een normaal jaar. Een normaal jaar is een jaar zonder sociale beperkingen, lockdowns en avondklokken. Het lage aantal scheidingen zou verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld dat men nu niet financieel zeker genoeg is om te scheiden, of omdat men niet in de verleiding komt omdat het gras ergens anders groener zou zijn, of omdat men dankzij het constant samenzijn van het gezin, dus ook met de kinderen, niet makkelijk over zou gaan tot de stap.

Minder vaak ben ik tegengekomen dat mensen vertellen dat het constant samenzijn ook goed zou zijn voor relaties, omdat je meer aandacht hebt voor elkaar en voor de kinderen. Ongetwijfeld zijn er genoeg gezinnen die het gezellig hebben gemaakt op de vierkante meters van de woning. En dat deze tijd, de band tussen paren en de band met de kinderen heeft versterkt. Deze mensen hoor je veelal niet in de (social)media, maar het zou zomaar zo kunnen zijn dat dit de zwijgende meerderheid is.

Helaas kan het ook zo zijn dat je onderdeel bent van een stel dat het constante samenzijn van deze tijd niet denkt te overleven. Waarbij het samenzijn met de ander, waar je ooit echt van hebt gehouden en echt verliefd op bent geweest, nu is veranderd in wrevel, irritatie, ongeduld en een gevoel van verstikking. Veelal wordt het als lastig ervaren om deze onderwerpen bespreekbaar te maken? Zou het helpen wanneer jullie echt met elkaar zouden kunnen praten? Jullie hebben tenslotte veel tijd samen doorgebracht onder omstandigheden die zelden voorkomen. “Het 24 uur met elkaar samen kunnen onder beperkende omstandigheden” is geen voorwaarde geweest bij het kiezen van jouw partner voor het leven. Het afgelopen jaar heeft jullie overvallen.  Het leven zoals jullie dat kenden, ieder zijn eigen ding, hobby’s, vrienden en daarnaast gezamenlijk een familie- en een gezinsleven, was er even niet. Wellicht is het normaal dat jullie jezelf nu niet helemaal fijn voelen omdat je zowat 24 uur met elkaar bent en misschien is het normaal dat je wrevelig wordt van bijvoorbeeld de hele dag de kinderen om je heen.

Een mediator is er niet alleen om scheidingen te begeleiden. Een mediator kan jullie helpen om het echte gesprek op gang te brengen. De irritaties naar elkaar uitspreken zonder dat het meteen ontaardt in verwijten en ruzies. Ieder kan voor zich wensen en belangen bespreekbaar maken en uiteindelijk kan de mediator jullie begeleiden bij het maken van afspraken over hoe jullie het gezins- en familieleven inrichten. Scheiden kan altijd, maar het kan ook de moeite waard zijn om elkaar opnieuw te gaan zien voor het gene dat maakte dat jullie ervoor kozen samen iets moois op te gaan bouwen. Solutionquest Mediation, Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Solutionquest.nl, info@solutionquest.nl, 0627852440