Mediator Blog: “Ook ik ben conflictvermijdend!”

Mediator Blog: “Ook ik ben conflictvermijdend!”

Mediator Blog: “Ook ik ben conflictvermijdend!” 1920 1079 Solutionquest Mediation

Mijn basishouding is dat ik conflicten bij voorkeur vermijd. Dat is best een vermoeiend uitgangspunt, omdat ik er in daden alles aan doe om te voorkomen dat zaken ter discussie komen te staan. Dat doe ik zakelijk en privé. Wanneer ik signaleer dat er een probleem op de loer ligt, dan ben ik absoluut proactief bezig om alles zodanig te regelen dat het probleem zich niet voordoet. Dat kan door zoveel mogelijk informatie te verzamelen, als bewijs, zodat de ander een goed besluit neemt, of te wel een besluit waar ik ook achter sta. Of door al op voorhand de obstakels weg te werken, zodat deze later niet meer ter discussie komen te staan. Eerst heb ik deze manier van doen vooral getypeerd als proactief en anticiperend, mijn beste kwaliteiten. Tijdens de opleiding tot mediator kwam ik tot het inzicht dat het conflict vermijdend gedrag is. Zucht…eindelijk zag ik wat mij al die tijd dwars zat. Het zat niet in het feit dat ik niet durfde te zeggen wat ik dacht, ik ben tenslotte direct en goed gebekt. Het zat ook niet in het feit dat ik niet zag dat iets, iemand of een situatie tot een probleem kan leiden of het probleem is, ik ben tenslotte sociaal vaardig genoeg en heb veel levenservaring. Nee het zat in het feit dat ik liever geen ruzie heb. Dat is een fundamentele wens en daar doe ik blijkbaar alles aan.

 

Jaah, ook ik heb mijn portie conflicten in mijn leven gehad. Als ik toen wist wat ik nu weet, dan had ik het uiteraard overal anders aangepakt. Wat weet ik nu? Nou, dat het belangrijk is dat je jezelf realiseert dat je door middel van communicatie veel kan oplossen. Oplossen is niet per definitie alles wat je wil, maar vooral wat werkt voor alle partijen. Daar kunnen moeilijke keuzes onderdeel van zijn. Maar dan heb je die genomen en ettert het probleem niet verder. Daar gaat mediation over. De mediator gaat met de partijen op zoek naar waar het in de communicatie wringt, waar de frictie zit en helpt de partijen met elkaar in gesprek te komen. Alles komt op tafel en geeft zicht op wat er echt speelt. Dat zijn de belangen, de wensen en de doelen die de basis vormen voor de afspraken die maken dat je weer verder kan.

 

Ik kan mijn oude conflicten niet meer door middel van mediation oplossen, maar hoop wel dat ik voor anderen wat kan betekenen. Ik weet hoe het voelt om in een situatie te zitten waarvan je niet weet hoe die op te lossen. Ik heb toen verlangd naar iemand die mij daarbij zou helpen, helaas…had ik toen mediation niet op mijn netvlies. Houdt mij alsjeblieft wel op jouw netvlies, voor wanneer je hulp nodig hebt bij een conflict. Mijn werkgebied omvat de regio’s en steden rondom Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht. Ik kom graag naar je toe maar je bent ook welkom in mijn praktijk in Den Haag.